Inima: strategii de prevenire și atac de cord

Aceasta începe să bată la aproximativ două săptămâni după concepție și nu ne mai părăsește pentru tot restul vieții: inima este cel mai important mușchi al corpului nostru, „motorul” acestuia.

Prin contracții și eliberări, de fapt, distribuie în tot corpul sângele care transportă oxigenul necesar pentru a hrăni toate țesuturile și ia cu el reziduurile și substanțele reziduale: prin atriul stâng primește sângele oxigenat de la sistemul respirator și, prin ventriculul stâng, îl pompează către organe și țesuturi; de la acestea din urmă primește, în atriul drept, sângele bogat în dioxid de carbon pe care, prin ventriculul drept, îl trimite la plămâni, unde va lăsa anhidrida pentru a se umple de oxigen. Despărțind atriile de ventricule și pe acestea din urmă de vasele de sânge se află patru valve, care împiedică sângele pompat de inimă să circule în sens invers.

Inima joacă, așadar, un rol crucial, meritând toată atenția noastră, însă deseori urmăm un stil de viață nesănătos, care permite ca diverși factori să pună în pericol sănătatea cardiacă, și chiar și atunci când organismul însuși ne trimite semnale de alarmă, avem tendința de a le subestima: astfel, bolile cardiovasculare continuă să fie cauza a 44% din decesele din Italia. Cea mai frecventă, responsabilă de până la 28% din decese, este boala cardiacă ischemică sau infarctul miocardic, care apare atunci când inima primește un aport insuficient de sânge și oxigen (ca și restul corpului, de fapt, mușchiul cardiac are nevoie de acesta pentru a funcționa).

Să vedem împreună cu Dr. Letizia Bertoldi, cardiolog al Unității Operative de Cardiologie Clinică, Cardiologie Intervențională și Unitatea de Îngrijire Coronariană de la Humanitas, cum se poate ține sub control sănătatea cardiovasculară și care sunt strategiile de prevenire care pot fi adoptate, cu accent pe infarctul miocardic.

Strategii de prevenire

În timp ce soluțiile medicale și chirurgicale în domeniul cardiologiei sunt din ce în ce mai eficiente, prevenția rămâne primul pas important împotriva bolilor de inimă.

Se pot distinge două tipuri de prevenție cardiovasculară:

primară, atunci când este pusă în aplicare de persoanele sănătoase, adică de cele care nu suferă de o boală cardiacă, dar care trebuie totuși să evite să se expună riscului de a o dezvolta (cu atât mai mult dacă au antecedente familiale de probleme cardiace sau alți factori de risc legați de stilul de viață). Bărbații și femeile ar trebui să pună în aplicare o astfel de prevenție încă de la o vârstă fragedă;
secundar, atunci când este vorba despre cei care au suferit deja un infarct sau alte patologii cardiovasculare și care sunt deci considerați, din punct de vedere clinic, bolnavi cronici.
Strategiile de prevenție presupun, în esență, asumarea unor obiceiuri de viață care să permită modificarea anumitor factori de risc și o monitorizare periodică adecvată și corectă a sănătății cardiace.

Factorii de risc cardiovascular

Factorii care vă pot expune la riscul de a dezvolta boli cardiovasculare pot fi împărțiți în nemodificabili și modificabili.

Primii sunt acei factori care nu pot fi contracarați și includ

  • familiaritatea: faptul de a avea membri apropiați ai familiei care suferă de boli cardiovasculare predispune la un risc crescut de a suferi la rândul tău de această boală;
  • vârsta: riscul de a dezvolta boli cardiovasculare crește odată cu înaintarea în vârstă;
  • sexul: în tinerețe și în perioada fertilă, femeile sunt mai protejate decât bărbații împotriva aterosclerozei (boală degenerativă a vaselor arteriale) și a infarctului miocardic; cu toate acestea, riscul devine similar cu cel al bărbaților după menopauză.
  • Factorii de risc modificabili, dintre care mulți sunt interconectați, sunt, pe de altă parte, cei asupra cărora este posibil să se intervină prin adoptarea unor bune obiceiuri. Aceștia includ:
  • hipercolesterolemia: un nivel ridicat de colesterol și de alte grăsimi în sânge crește probabilitatea apariției aterosclerozei, procesul degenerativ care afectează arterele și care, la rândul său, se află la originea diferitelor boli cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral, claudicație intermitentă);
  • tensiune arterială ridicată: tensiunea arterială ridicată crește probabilitatea de a dezvolta ateroscleroză și determină o creștere a muncii cardiace, ceea ce duce, în timp, la o funcționare defectuoasă a inimii;
  • diabetul: excesul de glucoză în sânge deteriorează arterele și favorizează ateroscleroza; diabetul este, de asemenea, adesea însoțit de hipertensiune arterială;
  • alimentația incorectă: o alimentație foarte bogată în calorii și grăsimi contribuie la creșterea nivelului de colesterol și de alte grăsimi din sânge; dacă este prea bogată în sodiu sau prea săracă în potasiu, poate contribui la hipertensiune arterială; consumul excesiv de alcool nu numai că mărește tensiunea arterială, dar dăunează și inimii. O dietă incorectă și dezechilibrată poate împiedica, de asemenea, menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și, în general, poate favoriza supraponderabilitatea și obezitatea;
  • obezitatea și supraponderalitatea: o greutate corporală ridicată solicită mai mult inima și favorizează hipertensiunea; este, de asemenea, un factor de risc pentru diabet. Deosebit de periculoasă pentru sănătatea cardiovasculară este acumularea de grăsime corporală abdominală (o talie înaltă);
  • sedentarismul: un stil de viață sedentar favorizează supraponderabilitatea și obezitatea, în timp ce activitatea fizică regulată, în special de tip aerobic, îmbunătățește capacitatea inimii de a pompa sângele, ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale și îmbunătățește starea de spirit prin contracararea factorilor de stres;
  • fumatul: fumatul provoacă leziuni cronice ale vaselor arteriale, cum ar fi pierderea elasticității și leziuni ale pereților, ceea ce poate favoriza apariția aterosclerozei; de asemenea, contribuie la hipertensiune; în sfârșit, este dăunător pentru colesterolul „bun”, favorizând astfel creșterea colesterolului „rău”;
  • stresul: o stare cronică de stres este unul dintre factorii care pot duce la hipertensiune arterială; de asemenea, poate modifica eventualele plăci aterosclerotice din arterele coronare, provocând ruperea acestora și favorizând astfel un eveniment precum infarctul.

Prevenția primară: obiceiuri bune pentru inimă

Prevenția este pusă în aplicare prin modificarea stilului de viață pentru a afecta în mod pozitiv factorii de risc modificabili descriși până acum.

În special, următoarele sunt obiceiuri bune de adoptat

  • urmați o alimentație corectă și echilibrată, bazată pe dieta mediteraneană, adică una care preferă legumele, cerealele, leguminoasele, peștele și carnea slabă, săracă în sare și cu un consum moderat de carne roșie, și o limitare puternică a alimentelor grase, a alimentelor prăjite și a dulciurilor, alegând ca dressing uleiul de măsline extravirgin
  • să nu fumeze sau să se lase de fumat, la nevoie și cu sprijinul centrelor specializate antifumat;
  • țineți sub control colesterolul și tensiunea arterială (aspecte pe care le vom detalia în cele ce urmează);
  • țineți sub control nivelul glicemiei sau, în cazul diabetului declarat, al bolii, urmând terapiile adecvate prescrise de medic;
  • menținerea unui stil de viață activ, practicarea unei activități fizice regulate, în special de tip aerobic (de exemplu, de cel puțin trei ori pe săptămână, timp de 45 de minute, practicarea unor activități precum alergarea, mersul pe jos rapid, înotul sau mersul pe bicicletă), compatibile cu vârsta și starea generală de sănătate
  • încercați să atingeți și să vă mențineți o greutate corporală bună. Vă puteți face o idee aproximativă despre greutatea dumneavoastră ideală prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC sau Indicele de masă corporală): greutate în kg/înălțime în metri pătrați. O valoare a indicelui mai mică de 25 marchează greutatea ideală, în timp ce o valoare mai mare de 25 sugerează supraponderabilitate/obezitate. Dacă este necesar, este util să vă bazați pe ajutorul medical pentru a atinge greutatea ideală.
  • Limitați, pe cât posibil, situațiile care pot fi o sursă de stres, mai ales dacă acestea tind să se prelungească. În cazuri mai grave, se poate apela la ajutor specializat.

Managementul colesterolului

Unul dintre punctele fundamentale ale prevenției cardiovasculare este gestionarea corectă a nivelului de colesterol. După cum am văzut, hipercolesterolemia, adică un nivel ridicat de colesterol în sânge, este un factor de risc cardiovascular.

Colesterolul și hipercolesterolemia
Colesterolul este o substanță care face parte din familia lipidelor, adică a grăsimilor. Produs în parte de organism, în principal de către ficat, și în parte introdus prin alimentație, este un element vital, deoarece se numără printre componentele celulelor.

Ea circulă în sânge transportată de structuri numite lipoproteine, care se diferențiază în:

LDL sau Lipoproteine de joasă densitate, care transportă colesterolul de la ficat la celulele tisulare;
HDL sau High Density Lipoprotein (Lipoproteine de înaltă densitate), care îndepărtează excesul de colesterol din țesuturi către ficat, unde este apoi eliminat.
Această grăsime devine periculoasă pentru sănătatea cardiovasculară atunci când atinge niveluri excesive în sânge (hipercolesterolemie), astfel că ajunge să se acumuleze în artere, depunându-se pe pereți și provocând leziuni (plăci) care pot îngroșa și rigidiza aceste vase, dând astfel naștere fenomenului cunoscut sub numele de ateroscleroză. În timp, plăcile aterosclerotice pot ajunge să îngusteze arterele până la obstrucția completă, blocând trecerea sângelui și ducând, în funcție de vasele afectate, la accident vascular cerebral (la nivelul creierului), infarct (la nivelul inimii), claudicație intermitentă (la nivelul membrelor inferioare).

Există o formă de hipercolesterolemie ereditară sau familială, rezultat al unei predispoziții genetice, dar, de cele mai multe ori, riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol afectează în special persoanele supraponderale, obeze, sedentare, care urmează o alimentație nesănătoasă.

Cum să țineți colesterolul sub control

Pentru a reduce riscul apariției hipercolesterolemiei, este recomandabil să faceți exerciții fizice regulate, să aveți o dietă sănătoasă și echilibrată și să evitați fumatul.

Chiar și atunci când examinările arată valori ridicate ale colesterolului, primul pas este, de obicei, o schimbare a stilului de viață, începând cu ceea ce mâncați. Există, de fapt, alimente care ajută la scăderea colesterolului LDL.

În special, pentru cei care au probleme cu colesterolul ridicat, este recomandat să:

Consumați de cel puțin 2-4 ori pe săptămână porții normale de cereale, preferând cerealele integrale, și leguminoase; în plus, 2-3 porții de legume și 2 de fructe în fiecare zi. Toate aceste alimente nu numai că nu conțin colesterol, dar pot ajuta la reducerea excesului de colesterol. De asemenea, legumele bogate în fibre ajută la reducerea absorbției colesterolului alimentar în intestine;
Consumați pește de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, recomandat pentru compoziția sa specială de grăsimi, atâta timp cât este gătit într-un mod sănătos (la abur, la cuptor, la grătar, nu prăjit). Pe de altă parte, moluștele și crustaceele nu trebuie consumate mai mult de o dată pe săptămână;
preferați bucățile slabe de carne și laptele degresat sau semidegresat în locul celui integral;
Limitați la minimum consumul de mezeluri, brânză și ouă, deoarece acestea conțin cantități destul de mari de grăsimi și influențează negativ nivelul colesterolului;
Preferați uleiul de măsline extravirgin și, în general, uleiurile vegetale polinesaturate și mononesaturate, în locul untului, untului de porc și untului de porc: grăsimile saturate de origine animală determină creșterea nivelului de colesterol, în timp ce grăsimile nesaturate de origine vegetală îl pot reduce;
preferați metodele de gătit care nu necesită adaos de grăsimi, cum ar fi fierberea, gătitul la aburi, la microunde sau la grătar.
În cazul în care modificările stilului de viață nu sunt suficiente, medicul poate lua în considerare prescrierea unui tratament medicamentos pentru a reduce nivelul colesterolului (de obicei prin utilizarea de statine).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *