Sfaturi pentru o inimă tânără și sănătoasă
UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS ȘI O ACTIVITATE FIZICĂ REGULATĂ CONSERVĂ ȘI AJUTĂ LA MENȚINEREA UNEI INIMI TINERE ȘI LA REDUCEREA RISCULUI DE BOLI CARDIOVASCULARE.
În acest articol:
- Mâncați și beți cu moderație
- Faceți mai multă activitate fizică
- Spuneți nu la fumat
Numărul mediu de bătăi efectuate de inima umană în fiecare zi este de 100 de mii, în timp ce 700 sunt litri de sânge pompați zilnic de mușchiul nostru vital. Dar sănătatea celui mai important motor intern depinde și de ajutorul pe care i-l oferim pentru a funcționa mai bine.
Iată, așadar, sfaturile pentru a menține inima sănătoasă și tânără, pe baza unor sugestii formulate de experți cardiologi.

Mâncați și beți cu moderație
Sănătatea organismului nostru depinde în mare măsură de alimentația noastră. O dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi, condimente gustoase și săracă în fructe și legume, pune la grea încercare inima și alte organe.
Este important să mâncați legume în fiecare zi: legume de sezon ca garnitură la toate mesele principale și fructe proaspete la micul dejun sau ca gustare. Este important să moderați consumul de băuturi zaharoase și sucuri de fructe, eventual să le înlocuiți cu ceaiuri din plante și să adăugați mai multă apă în dieta zilnică.
O hidratare adecvată este esențială pentru a vă simți în formă. Nu consumați băuturi alcoolice și alimente preambalate, care sunt prea bogate în sare, zahăr, grăsimi și conservanți. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge (glicemie) pot indica prezența diabetului sau a sindromului metabolic. Dacă este lăsat nediagnosticat și netratat, diabetul poate crește serios riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Faceți mai multă activitate fizică
Cel puțin o jumătate de oră de exerciții fizice moderate în fiecare zi ajută la sănătatea inimii. Tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială) este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardio-cerebrovasculare.
De fapt, este numită „ucigașul tăcut”, deoarece în marea majoritate a cazurilor nu dă niciun semn sau simptom și mulți oameni nu știu că o au. Alergarea, mersul pe jos, practicarea sportului reduc acest risc.
Joaca, treburile casnice, dansul, folosirea scărilor în loc de lift și a bicicletei în loc de mașină: chiar și activitățile care pot fi făcute în afara unei săli de sport ne mențin activi și sunt bune pentru inimă. Exercițiile fizice cu prietenii sau cu familia pot fi mai distractive și mai stimulative pentru cei care doresc să facă exerciții fizice fără să se simtă singuri. O aplicație de pedometru este, de asemenea, o modalitate bună de a vă verifica progresul și de a fi mai motivați, și vă puteți conecta la Paginemediche.it pentru a vă monitoriza progresul și, de asemenea, pentru a primi sfaturi personalizate de sănătate și prevenire pe profilul dvs.
Spune nu fumatului
Renunțarea la fumat este prima acțiune pentru a vă ajuta inima să fie mai tânără și mai sănătoasă. Este esențial să spuneți nu tutunului, dar și expunerii la fumatul pasiv. Încă de la doi ani de la renunțarea la fumat, riscul de a dezvolta boli de inimă este redus dramatic.
După 15 ani, acest risc revine la același nivel ca în cazul nefumătorilor. Dacă întâmpinați dificultăți în renunțarea la fumat, puteți cere ajutorul medicului dumneavoastră pentru a găsi împreună soluția cea mai potrivită sau vă puteți adresa numeroaselor centre anti-fumat răspândite în toată țara.